Cursos reconeguts pel Departament d'Educació

Top

Els mestres d’infantil, o millor dit, “les mestres”, perquè el 95% són dones, són les professionals del món de l’educació què es dediquen a la petita infància. I clar, com tot és menut, les cadires, les taules, les perxes… les aixetes, els lavabos i els infants, sembla que no sigui tan important.

El món educatiu a tots els països està organitzat en etapes: infantil, primària, secundària obligatòria (ESO), secundària post-obligatòria (Batxiller i FP) i superior. Sense cap mena de dubte, professionalment les persones més valorades són les que imparteixen docència amb els alumnes més grans. Es creu que són els que han d’estar més preparats, han de tenir més coneixements. Són els que cobren més, els que gaudeixen de més prestigi social i corporatiu, etc.

Sota el meu criteri, el món està ben girat perquè això ha de ser totalment al revés. Les persones que es dediquen a l’educació i cura dels més petits, per tant a l’etapa infantil (0-6 anys) han de ser les que tinguin una formació més complerta. Tenen moltíssima responsabilitat, necessiten una formació d’alt nivell, recursos didàctics, formació permanent, capacitat d’adaptació, etc.

La influència d’un docent en un jove o adult és relativament petita. En teoria ja és una persona amb criteri, personalitat formada i les idees més o menys clares. És molt més complicat atendre 13 nens i nenes d’1 any, o 25 de 4 anys que no pas 150 estudiants en una classe de primer curs universitari, i ho dic per experiència. Un infant és més vulnerable, està per madurar, és influenciable, depenent, i necessita de l’adult, però no de qualsevol, sinó d’una persona amb una sèrie de característiques molt concretes.

Tothom te clar que per dedicar-se a la petita infància i educar cal una sèrie d’aptituds, no tothom hi serveix. Les mestres d’infantil han de tenir desenvolupades unes competències cognitives i també unes quantes de les anomenades “no cognitives”. Em refereixo a la creativitat, empatia, lideratge, capacitat reflexiva, paciència i un llistat llarguíssim de qualitats (saber explicar contes, ballar, saltar, cantar, escoltar…) que segurament tots tenim al cap i que sabem de la seva importància.

No vull dir que els mestres de primària, els professors de secundària i els docents universitaris tinguin una feina fàcil. No ni molt menys! Cada etapa te les seves dificultats, però els mestres dels més petits, han de dominar moltes disciplines i em sap greu però no estan suficientment reconeguts i en canvi acostumen a ser professionals molt competents.

Ajudar a créixer els nens i nenes és una tasca agraïda i motivadora; acompanyar-los en el seu desenvolupament requereix no només bones intencions, sinó també professionalitat, i d’això les mestres d’infantil en saben una mica… bé, una mica molt!

Josep Maria Cornadó

CBS Cursos

Tot els teus somnis es poden fer realitat si tens el coratge de perseguir-los.

CBS Cursos forma part del Grup CBS Quality, integrat per:

Només et pots registrar quan compris un dels nostres cursos! 😊 Ves a l’apartat “Els nostres cursos” i escull el que més t’agradi per començar aquesta aventura formativa amb CBS Cursos!

Restableix la contrasenya

Heu perdut la contrasenya? Introduïu el nom d'usuari o l'adreça de correu electrònic. Rebreu un enllaç per correu electrònic que us permetrà crear una contrasenya nova.